Sok wspomagający leczenie zapalenia oskrzeli jest bardzo prosty w przygotowaniu. Cebula i czosnek zawierają substancje, które pomagają uwalniać i odsączać śluz. Miód łagodzi błony śluzowe. Pomarańcze i cytryny zawierają dużo witaminy C, która jest naturalnym antybiotykiem. Ananas i chrzan rozpuszczają niezdrowe wydzieliny.
Pamiętajcie o tym, że składniki muszą być koniecznie dobrane z wysoką starannością i dbałością. Istotne jest źródło pochodzenia, wybierajcie warzywa regionalne od niewielkich, sprawdzonych dostawców.
Przepis na sok wspomagający leczenie zapalenia oskrzeli
Składniki:
- 2 plastry świeżego ananasa
- 1 pomarańcza
- 1/2 cytryny lub 1/2 grejpfruta
- 1 ząbek czosnku (w ostateczności można ominąć)
- 2 plastry czerwonej cebuli
- 5 mm świeżego korzenia imbiru
- plaster chrzanu o grubości 2 cm
- 1/4 szklanki gorącej wody
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Cebulę zanurzamy na 10 min we wrzątku, odsączamy a cebulę wyrzucamy. Do uzyskanej wody dodajemy miód. Wszystkie pozostałe składniki wrzucamy do wyciskarki/sokowirówki i robimy sok. Powstały sok mieszamy z wcześniej przygotowaną wodą. Pijemy jedną szklankę soku 2-3 razy dziennie.
Przez kilka ostatnich miesięcy w naszym domu króluje bardzo skuteczna sokoterapia, którą regularnie opisuję na moim blogu. Jest to naturalna i bezpieczna forma wspomagania swojego organizmu, nie tylko podczas choroby.
Smacznego!