Najłatwiej jest oczywiście posmarować nią pieczywo. Może również posłużyć jako farsz do naleśników, krokietów czy pierogów, nadzienie do drobiowych kotlecików czy "baza" do zupy pieczarkowej. Przechowywana w lodówce, zachowuje świeżość przez ok. 2-3 dni.
Pasta z pieczarek i orzechów włoskich
Składniki:
- ok. 500 dag pieczarek
- duża garść orzechów włoskich
- 1-2 ząbki czosnku
- oliwa
- sok z cytryny
- sól, pieprz
- ulubione przyprawy
Przygotowanie:
Obrane pieczarki należy zatrzeć na tarce, na grubych oczkach i wrzucić na rozgrzaną oliwę, dodać drobno pokrojony czosnek. Smażymy do odparowania wody. Orzechy rozdrabniamy, lekko podprażamy na patelni, dodajemy do pieczarek. Doprawimy solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz ulubionymi przyprawami (np. majerankiem). Składniki pasty można zmiksować blenderem lub zmieszać ze sobą.