Nie zmienia to jednak faktu, że sama kasza manna może budzić spore emocje. Do dziś pamiętam zażarte dyskusje z moją kuzynką o wyższości gęstej kaszy manny nad rzadszą. I niekończące się spory na temat tego, czy lepsza jest z dżemem, czy też cukrem. Warto dodać, że w organizowanej niedawno przez jeden z portali ankiecie na ulubiony smak z dzieciństwa, kasza manna zajęła pierwsze miejsce.
Warto pamiętać, że nie jest to jednak przysmak dla każdego. Powstaje ona bowiem w trakcie przemiału pszenicy, więc znajduje się na liście rzeczy zakazanych w przypadku diety bezglutenowej. Jednak Ci, którym gluten nie szkodzi, niech jedzą!
Kasza manna z malinami - przepis
Składniki (jedna niewielka porcja):
- szklanka mleka (sojowe, z amarantusa - do wyboru)
- Na kaszę rzadką: 2-3 łyżki kaszy manny
- Na kaszę gęstą: 4 łyżki kaszy manny
- brązowy cukier do smaku
- maliny - wedle uznania
Przygotowanie:
Do zagotowanego mleka wsypujemy odpowiednią ilość kaszy manny, słodzimy... i już :)