Eko pyszności

Kasza manna z malinami

Podawać przepis na kaszkę mannę, to trochę tak, jakby podawać instrukcję zagotowania wody – nie ma w tym bowiem żadnej filozofii, a sposób przygotowania znajduje się na każdym opakowaniu.


Nie zmienia to jednak faktu, że sama kasza manna może budzić spore emocje. Do dziś pamiętam zażarte dyskusje z moją kuzynką o wyższości gęstej kaszy manny nad rzadszą. I niekończące się spory na temat tego, czy lepsza jest z dżemem, czy też cukrem. Warto dodać, że w organizowanej niedawno przez jeden z portali ankiecie na ulubiony smak z dzieciństwa, kasza manna zajęła pierwsze miejsce.
Warto pamiętać, że nie jest to jednak przysmak dla każdego. Powstaje ona bowiem w trakcie przemiału pszenicy, więc znajduje się na liście rzeczy zakazanych w przypadku diety bezglutenowej. Jednak Ci, którym gluten nie szkodzi, niech jedzą!

 

Kasza manna z malinami - przepis

 

Składniki (jedna niewielka porcja):

  • szklanka mleka (sojowe, z amarantusa - do wyboru)
  • Na kaszę rzadką: 2-3 łyżki kaszy manny
  • Na kaszę gęstą: 4 łyżki kaszy manny
  • brązowy cukier do smaku
  • maliny - wedle uznania

 

Przygotowanie:

Do zagotowanego mleka wsypujemy odpowiednią ilość kaszy manny, słodzimy... i już :)

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję