Eko pyszności

Jajecznica – przepis na śniadanie inne niż zwykle

Jajecznica na śniadanie? Niby tradycyjna, a jednak można w niej wiele zmieniać. Próbowaliście jajecznicy z warzywami? Jeśli nie, to warto! Skorzystajcie z naszego przepisu na jajecznicę w nowym wydaniu.

 

Wszyscy znamy jajecznicę. Jest chyba najpopularniejszym pomysłem na śniadanie. Zwykle jednak jajka łączymy z boczkiem lub kiełbasą, zapominając jak świetnie smakują w towarzystwie warzyw. Dlatego też dziś zachęcam do kulinarnej śniadaniowej odmiany. Jajecznica z pomidorami i rukolą to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Smakuje świetnie i jest naprawdę prosta w przygotowaniu.

 

Jajecznica – przepis na śniadanie w nowej odsłonie

 

Składniki:

  • 3 jajka od kur z wolnego wybiegu
  • 2 dojrzałe słodkie pomidory
  • 0,5 czerwonej cebuli
  • 100 gramów rukoli
  • sól
  • pieprz
  • oliwa z oliwek

 

Przygotowanie:

Cebulkę i pomidory pokroić w kostkę i udusić na niewielkiej ilości oliwy. Lekko posolić. Rukolę posiekać drobno. Jajka wbić do miseczki, dodać 0,5 łyżeczki soli i rozbełtać widelcem. Na patelnię z cebulą i pomidorami dodać rukolę i jajka. Wymieszać i smażyć kilka minut na niewielkim ogniu tak by jajka lekko się ścięły, lecz nie były suche. Dodać pieprz do smaku.

Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

 

Autor http://www.jazzowesmakiblogspot.com Z wykształcenia producent telewizyjny, z zamiłowania wielbicielka jazzu i zdrowej kuchni. Żyje według zasady, że jesteś tym co jesz. Uwielbia relaks na łonie przyrody i gotowanie dla bliskich.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję