Wszyscy znamy jajecznicę. Jest chyba najpopularniejszym pomysłem na śniadanie. Zwykle jednak jajka łączymy z boczkiem lub kiełbasą, zapominając jak świetnie smakują w towarzystwie warzyw. Dlatego też dziś zachęcam do kulinarnej śniadaniowej odmiany. Jajecznica z pomidorami i rukolą to doskonały pomysł na rozpoczęcie dnia. Smakuje świetnie i jest naprawdę prosta w przygotowaniu.
Jajecznica – przepis na śniadanie w nowej odsłonie
Składniki:
- 3 jajka od kur z wolnego wybiegu
- 2 dojrzałe słodkie pomidory
- 0,5 czerwonej cebuli
- 100 gramów rukoli
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Cebulkę i pomidory pokroić w kostkę i udusić na niewielkiej ilości oliwy. Lekko posolić. Rukolę posiekać drobno. Jajka wbić do miseczki, dodać 0,5 łyżeczki soli i rozbełtać widelcem. Na patelnię z cebulą i pomidorami dodać rukolę i jajka. Wymieszać i smażyć kilka minut na niewielkim ogniu tak by jajka lekko się ścięły, lecz nie były suche. Dodać pieprz do smaku.
Podawać z pełnoziarnistym pieczywem.