Naleśniki – lubicie? Chyba nie ma dziecka, które nie lubiłoby naleśników z dżemem, czasem jednak warto urozmaicić tą najprostszą opcję i zadbać o nieco bardziej wyrafinowane, chociaż nadal proste, nadzienie. Jest to opcja dla tych, którzy nie potrafią się zdecydować, co wolą na obiad: zapiekankę czy naleśniki :)
Przepis na naleśniki ze szpinakiem i z pieczarkami
Składniki:
- 200 ml mleka
- 100 ml wody
- 2 jaja
- 30 g roztopionego masła sklarowanego
- 160 g mąki
- sól
- ok. 500 g liści szpinaku
- 250 g pieczarek
- 60 g startego żółtego sera
- 50 g uprażonych orzechów włoskich
- 2 łyżki masła
- kulka mozzarelli
- 100 ml śmietanki 30%
- 250 ml jogurtu naturalnego
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Mieszamy składniki na ciasto naleśnikowe, smażymy je na teflonowej patelni, ok. minuty po każdej stronie.
Szpinak przysmażamy na maśle, gdy się skurczy, przekładamy go na sitko i odciskamy wodę. Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki. Na patelni, na której smażyliśmy szpinak rozgrzewamy kolejną łyżkę masła i podsmażamy pieczarki. Pod koniec smażenia dodajemy orzechy, sól i pieprz.
Do pieczarek dodajemy szpinak, mieszamy. Na usmażone naleśniki kładziemy farsz i zwijamy w rulony. Układamy w naczyniu żaroodpornym, kładziemy plastry mozzarelli, polewamy sosem z jogurtu i śmietany.
Pieczemy ok. 7 minut w temperaturze 220 stopni.