Makaron, sos pomidorowy i mięso mielone – jedno z moich ulubionych dań z dzieciństwa, do którego dość często wracam. Powód jest prosty: przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, potrawa jest sycąca, a przy tym zdrowa. Można ją podać zarówno na codzienny obiad, jak i w czasie wieczornego spotkania z przyjaciółmi. A co najważniejsze: makaron wcinają nawet niejadki. Sprawdzone! :)
Zapiekanka z mięsem mielonym
Składniki:
- 300 g makaronu razowego
- 300 g zmielonego mięsa z indyka
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 400 ml przecieru pomidorowego lub passaty - można zastąpić świeżymi, obranymi ze skórki pomidorami
- przyprawy: tymianek, oregano
Sos beszamelowy:
- niecałe dwie łyżki sklarowanego masła
- 25 g mąki razowej
- 400 ml mleka
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- ser – niekoniecznie
Przygotowanie:
Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i smażymy na łyżce oliwy, aż cebula się zeszkli. Dokładamy mięso, smażymy, dodajemy sos pomidorowy, doprawiamy do smaku.
W małym garnku rozpuszczamy masło, dodajemy powoli mąkę, cały czas mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Powoli dolewamy mleko, doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy 3 łyżki sosu beszamelowego, układamy warstwę z połowy makaronu, przykrywamy połową sosu z mięsem i połową sosu beszamelowego. Kładziemy pozostały makaron, polewamy sosami. Układamy ser. Pieczemy 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. I gotowe, zapiekanka z mięsem mielonym będzie smakowała każdemu!