Ich największy plus? Praktycznie nieskończona ilość kombinacji: to, jakie warzywa ze sobą połączymy i jak je doprawimy, zależy tylko od naszej inwencji. Zimne można rozgnieść widelcem i posmarować nimi chleb. Pokrojone w kostkę mogą posłużyć jako "wkład" do wszelkich zup-kremów. Ważne jest również to... że nie mogą się nie udać! :)
Kotleciki z soczewicy i selera (na ok. 12 sztuk)
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- ok. 300 g selera
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1/2 szklanki otrębów pszennych
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Płatki zalewamy wrzątkiem (do poziomu płatków) i odstawiamy. Pokrojonego selera i marchew gotujemy, aż zmiękną, a następnie rozgniatamy widelcem na w miarę gładką masę. Do ostudzonych warzyw dodajemy ugotowaną wcześniej soczewicę, pokrojoną w kostkę cebulę oraz płatki. Wymieszać i dodać otręby: jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać ich nieco więcej. Doprawiamy solą i pieprzem, pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Kotleciki z soczewicy i selera z pewnością wyjdą wszystkim, więc bez obaw, zabierajcie się do pracy! :)