Zdrowe odżywianie zdrowym odżywianiem... Wiadomo: marchewka, brokuły i szpinak mają pierwszeństwo! Ale... chyba nie ma dziecka, które nie lubi słodyczy! Zwłaszcza, jeśli są to np. jeszcze ciepłe ciasteczka, które kuszą roztopioną czekoladą i maślanym smakiem. Myślę, że na raz na jakiś czas warto zrobić odstępstwo od reguły i pozwolić dojść do głosu ciasteczkowemu potworowi... który chyba tkwi w każdym z nas :)
Ciasteczka owsiane – przepis
Składniki:
- 250 g mąki razowej
- 100 g miękkiego masła
- 2 jaja
- 100 g brązowego cukru
- 50 g płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Masło ubijamy z jajkami i cukrem na puszystą masę. Dodajemy do niej mąkę, proszek do pieczenia, płatki owsiane oraz podzieloną na małe kawałki czekoladę.
Z ciasta formujemy małe kulki, które delikatnie rozpłaszczamy dłonią. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pieczmy ok. 15 minut w 180 stopniach.