Jedna z moich ulubionych zup. Od kilku lat najczęściej gotuję ją wiosną i latem, jednak chętnie wracam do niej również w trakcie innych pór roku. Zachwyca smakiem i kolorem. Przepis do wypróbowania, do czego gorąco zachęcam :)
Zupa z kalafiora i papryki – przepis na zupę-krem
Składniki:
- 2 litry bulionu
- 500 g różyczek kalafiora
- 1 czerwona papryka
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- duża garść ziaren słonecznika
- amarantus
Przygotowanie:
Do 2 litrów bulionu dokładamy pokrojoną w kostkę marchewkę i pietruszkę, dodajemy seler oraz podzielonego na różyczki kalafiora. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojoną paprykę. Gdy zupa ostygnie, miksujemy na gładką masę, dodajemy ziarna słonecznika i amarantus. Doprawiamy solą i pieprzem. Zupę z kalafiora i papryki można zabielić jogurtem naturalnym.