Eko pyszności

Przepis na brownie z karobem i powidłami

Przyznaję, że ciasto to piekłam w okolicach listopada, ot tak, na poprawę humoru. Długo zastanawiałam się, czy powinnam przepis na na nie opublikować, skoro przecież namawia do tego, aby wraz z dzieckiem jeść słodycze. Z drugiej jednak strony... Zapraszam: przepis na brownie przed Państwem!

 

Do wypieku brownie użyłam ciemnej czekolady (ponad 70% kakao), karobu, mąki orkiszowej i śliwkowych powideł domowej roboty. Mam więc nadzieję, że to namawianie do złego pozostanie mi wybaczone... ciasto jest bowiem przepyszne! I z pewnością zadowoli podniebienia nawet najbardziej wybrednych czekoladoholików.
Poza tym, nie trzeba zjeść od razu całego brownie: zawinięte w folię aluminiową jest świeże przez kilka dni. 

 

Przepis na brownie z karobem i powidłami

 

Składniki:

  • 30 g kakao
  • 100 g ciemnej czekolady (70% kakao)
  • 4 łyżki karobu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 3 łyżki masła
  • 4 łyżki brązowego cukru BIO
  • 4 łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Masło i czekoladę roztapiamy, dodajemy kakao i dobrze mieszamy, aż w masie nie będzie grudek, studzimy.
W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i karob, jajka ubijamy z cukrem, dodajemy rozpuszczoną czekoladę i powidła. Mieszamy, dodajemy mąkę z pozostałymi składnikami. 
Masę na brownie przekładamy do foremki posmarowanej tłuszczem, pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję