Kalafior jest bardzo popularny w polskiej kuchni... i bardzo dobrze, bo niewiele warzyw ma więcej witamin (A, C, K oraz witamy z grupy B) oraz makro- i mikroelementów (w tym wapń, żelazo, cynk). W połączeniu z olejem kokosowym zawierającym wspomagający odporność kwas laurynowy, kotleciki z kalafiora to kopalnia zdrowia, którą mogą delektować się już roczne dzieci.
Kotlety z kalafiora – przepis
Składniki:
- 1 średni kalafior
- 1/2 szklanki bułki tartej razowej
- 1 cebula cukrowa
- 1 garść koperku
- 3-4 łyżki stołowe sezamu, najlepiej BIO
- olej kokosowy do smażenia
- szczypta soli morskiej do smaku
Przygotowanie:
Kalafiora gotujemy na parze, aż będzie miękki. Przekładamy do miseczki i rozgniatamy widelcem. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na oleju, drobno siekamy koperek.
Składniki łączymy, partiami dosypujemy bułkę tartą, do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Ugniatamy, aby powstała jednolita masa. Formujemy kotleciki, obtaczamy w sezamie. i smażymy na oleju kokosowym, aż się zarumienia.
Kotlety z kalafiora świetnie smakują z dodatkiem sałatek, np. ze świeżych pomidorów lub z ogórka kiszonego.