Właśnie wyjechał z piekarnika... cieplutki, pulchny, pachnący, a w dodatku praktycznie bez tłuszczu! Po prostu: bożonarodzeniowy keks idealny! A na miano ideału zasługuje także dlatego, że po raz pierwszy bakalie zostały na swoim miejscu i nie opadły na dno.
Przepis na świąteczny keks z kruszonką
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- 1 szklanka brązowego cukru pudru
- 1 szklanka śmietany 12 proc.
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 szklanki bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, papaja, ananas, skórka pomarańczowa, daktyle, pestki dyni, słonecznik)
- Na kruszonkę:
- 100 g masła, 100 g mąki, 100 g cukru
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem, miksując, dodajemy śmietanę. Dosypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dorzucamy bakalie i mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto do formy. Mieszamy wszystkie składniki kruszonki, zagniatamy w kulę i ścieramy na grubych oczkach na ciasto. Ciasto pieczemy 50-60 minut, aż się zarumieni. Gdy przestygnie, wyciągamy z formy. Bożonarodzeniowy keks zachwyci wszystkich! Smacznego.