Eko pyszności

Bożonarodzeniowy keks z kruszonką - idealny na Święta

Jeśli zastanawiacie się, jakie pyszności przygotować na Święta, to z pewnością przypadnie Wam do gustu ten przepis. Keks z kruszonką pasuje wyśmienicie do bożonarodzeniowej atmosfery!

Właśnie wyjechał z piekarnika... cieplutki, pulchny, pachnący, a w dodatku praktycznie bez tłuszczu! Po prostu: bożonarodzeniowy keks idealny! A na miano ideału zasługuje także dlatego, że po raz pierwszy bakalie zostały na swoim miejscu i nie opadły na dno.


Przepis na świąteczny keks z kruszonką


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 jaja
  • 1 szklanka brązowego cukru pudru
  • 1 szklanka śmietany 12 proc.
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 szklanki bakalii (rodzynki, orzechy włoskie, papaja, ananas, skórka pomarańczowa, daktyle, pestki dyni, słonecznik)
  • Na kruszonkę:
  • 100 g masła, 100 g mąki, 100 g cukru

Przygotowanie:

Jajka ubijamy z cukrem, miksując, dodajemy śmietanę. Dosypujemy mąki zmieszane z proszkiem do pieczenia, mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dorzucamy bakalie i mieszamy. Keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy ciasto do formy. Mieszamy wszystkie składniki kruszonki, zagniatamy w kulę i ścieramy na grubych oczkach na ciasto. Ciasto pieczemy 50-60 minut, aż się zarumieni. Gdy przestygnie, wyciągamy z formy. Bożonarodzeniowy keks zachwyci wszystkich! Smacznego. 
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję