Eko pyszności

Zupa z cukinii z gomasio – przepis

Przez długi czas nie lubiłam cukinii (no, chyba że na pizzy, w towarzystwie brokuła, mozzarelli, sera pleśniowego i szpinaku). Jej smak wydawał mi się nijaki i nudny. Dlaczego więc uparłam się, aby ją polubić? Sprawdźcie powody i przepis, zupa z cukinii z gomasio jest pyszna!


Przede wszystkim cukinia jest warzywem lekkostrawnym: 100g tego produktu to mniej niż 20 kalorii. Ma właściwości odkwaszające, co powinny wziąć pod uwagę osoby jedzące mięso. Poza tym cukinia to warzywo "bezpieczne", nie magazynuje bowiem metali ciężkich. A latem warto ją jeść ją także dlatego, że zawiera potas, który wraz z potem wydalany jest z organizmu.


Z cukinii najłatwiej przygotować zupę. Co zrobić, aby była jeszcze zdrowsza? Posypać ją gomasio! Ta posypka, tradycyjnie przygotowywane z ziaren sezamu, jest równie dobrym źródłem wapnia, co kurze jajka, zawiera żelazo, cynk, fosfor, magnez, witaminy A i E oraz te z grupy B.


Jak się robi gomasio?

 

Na patelni należy uprażyć ziarna sezamu, najlepiej niełuskane, cały czas mieszając – dzięki temu jego smak będzie bardziej intensywny. Uprażony sezam ucieramy w moździerzu z solą gruboziarnistą. Orientacyjnie: do jednej szklanki sezamu dodajemy jedną łyżkę soli. Ja dodatkowo dodaję do gomasio czarnuszkę oraz siemię lniane - tak smakuje mi bardziej. A czarnuszka to właśnie świetny sposób na to, żeby cukinia nie była mdła: jej intensywny smak świetnie się z łagodną cukinią komponuje.

Jaki z tego wniosek? Zupa z cukinii posypana gomasio to świetny pomysł na obiad dla dziecka, gdyż w jednym posiłku możemy dostarczyć mu prawie wszystkie niezbędne do prawidłowego rozwoju elementy. Czego chcieć więcej :)?

 

Zupa z cukinii z gomasio – przepis
 

Składniki:

  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 małe marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 średnia cukinia
  • przyprawy do smaku (lubczyk, tymianek, majeranek - do wyboru)
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 listki laurowe
  • oliwa z oliwek do smażenia

 

Przygotowanie:
 

W garnku delikatnie podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek (ważne, aby się nie przypalił - wtedy zepsuje cały smak potrawy), zalewamy ok. 1.5 l wody, gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego oraz listków laurowych. Gdy woda zacznie wrzeć, dodajemy pokrojoną w kostkę marchew i pietruszkę, gotujemy pod przykryciem ok. 10-15 minut. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i zioła do smaku. Gotujemy jeszcze ok. 5 minut. Zupę zestawiamy z ognia, czekamy, aż przestygnie, po czym wyławiamy ziele angielskie i listki laurowe. Miksujemy blenderem na gładką masę. Już na talerzu posypujemy gomasio. Zupę z cukini można podawać także z kuleczkami amarantusowo - gryczanymi. Smacznego!

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję