Eko pyszności

Zupa z rukoli i ziemniaków – pyszny przepis na krem

Jeśli i w Waszym w domu, w lodówce jest rukola, z którą nie wiecie co zrobić, to zachęcamy do wykonania zupy z rukoli. Pyszna, sycąca i zdrowa. Zapraszamy!


Uwielbiam rukolę! Najczęściej układam ją na pizzy, część zjadam w kanapkach... jednak zawsze zostaje mi co najmniej pół pojemnika tych zielonych listków, z którymi nie bardzo wiem, co zrobić. 
Ostatnio więc wpadłam na pomysł, żeby dodać je do zupy - i wyszło pysznie! Myślę, że warto przygotować taką zupę dla dziecka, które pod "normalną" postacią nie chce jej jeść. Rukola zawiera bowiem mnóstwo witaminy C. A poza tym szkoda, żeby się marnowała :)

 

Zupa z rukoli i ziemniaków – pyszny przepis na krem

 

Składniki:

  • 650 g ziemniaków
  • ok. 130 g rukoli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 l bulionu warzywnego
     

Przygotowanie:

W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojoną w piórka cebulę - dusimy, aż cebula zmięknie. Dodajemy obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki, solimy, podsmażamy przez ok. 5 minut, często mieszając. Dodajemy czosnek i zalewamy bulionem. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy do czasu, aż ziemniaki zmiękną. Dodajemy rukolę. Całość studzimy i miksujemy. Voila, zupa z rukoli i ziemniakó gotowa! Smacznego.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję