Do książek Bożeny Żak-Cyran mam szczególny sentyment, gdyż były to pierwsze książki o zdrowym, naturalnym odżywianiu, jakie sobie kupiłam. Wszystkim rodzicom szczególnie polecam "Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą" – to prawdziwe kompendium wiedzy o tym, jak przygotowywać pełnowartościowe posiłki dla maluchów i przedszkolaków.
Autorka proponuje kuchnię opartą na świeżych warzywach, zbożach, owocach i ziołach, bez mięsa, mieszanek z proszku czy "gotowców" w słoiczkach. Podaje wiele sposobów na to, jak zapobiegać dziecięcym chorobom, alergiom, jak naturalnie leczyć. Książkę naprawdę polecam: korzystam z niej od dawna i pozostaje jedną z moich ulubionych. A dziś przedstawiam propozycje na pożywne, energetyczne śniadanie z amarantusem, które możemy zaserwować dziecku (i sobie!) przed wyjście do szkoły/pracy. Podane proporcje spokojnie wystarczą dla dwóch osób.
Amarantus podstawowym składnikim pożywnego śniadania
Składniki:
- amarantus, 2 łyżki nasion
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 jabłko
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka masła
- 1 marchew
- 1/2 szklanki rodzynek (namoczonych)
- ziarna słonecznika
- miód do smaku
Przygotowanie:
Gotujemy szklankę wody, dodajemy nasiona amarantusa, masło, cynamon, kaszę jaglaną i szczyptę soli – pozostawiamy na ogniu przez kilkanaście minut, aż kasza jaglana będzie miękka. W razie potrzeby, możemy dolać wody. Do kaszy dokładamy startą na małych oczkach marchew i jabłko, dosypujemy rodzynki oraz słonecznik. Dosładzamy miodem.