Aby to zrobić, wystarczy: zrezygnować z mięsa, koncentrat zastąpić świeżymi pomidorami i dodać kaszę jaglaną. I zaryzykuję stwierdzenie, że w takiej wersji jest o wiele lepsza, niż w tradycyjnej! :)
Przepis na zupę pomidorową z kaszą jaglaną
Składniki:
- 3/4 l bulionu warzywnego
- pół szklanki kaszy jaglanej
- 2-3 duże pomidory
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- koperek
- sos sojowy
- świeże oregano/bazylia
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy z bulionie warzywnym. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Krótko dusimy, miksujemy, dodajemy do buliony z kaszą. Lekko przestudzoną żupę doprawiamy sosem sojowym i jogurtem. Dodajemy koperek i świeże zioła. Zupa pomidorowa gotowa!