Eko pyszności

Zupa pomidorowa z kaszą jaglaną

Zupa pomidorowa jest jedną z tych, które na polskim stole pojawiają się najczęściej. Tradycyjnie gotuje ją się na wywarze mięsnym, z koncentratu pomidorowego, z makaronem lub ryżem. Jeśli jednak chcemy, żeby pomidorówka, którą podajemy dzieciom była nie tylko pyszna, lecz także zdrowa, warto nieco zmienić tradycyjny przepis.

 

Aby to zrobić, wystarczy: zrezygnować z mięsa, koncentrat zastąpić świeżymi pomidorami i dodać kaszę jaglaną. I zaryzykuję stwierdzenie, że w takiej wersji jest o wiele lepsza, niż w tradycyjnej! :)

 

Przepis na zupę pomidorową z kaszą jaglaną

 

Składniki:

 

  • 3/4 l bulionu warzywnego
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2-3 duże pomidory
  • kilka łyżek jogurtu naturalnego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • koperek
  • sos sojowy 
  • świeże oregano/bazylia

 

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy z bulionie warzywnym. Drobno pokrojoną cebulę szklimy na maśle, dodajemy obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Krótko dusimy, miksujemy, dodajemy do buliony z kaszą. Lekko przestudzoną żupę doprawiamy sosem sojowym i jogurtem. Dodajemy koperek i świeże zioła. Zupa pomidorowa gotowa!
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję