Nadeszła jesień a wraz z nią pierwsze chłody, zimny wiatr i coraz więcej deszczu. Ażeby uniknąć niechcianych przeziębień niezbędne jest dogrzewanie organizmu tak z zewnątrz, jak i od środka. Możemy wykorzystać okazję i przygotowujać pyszne danie - zupa z dyni! Topinambur będzie jej idealnym, jesiennym dopełnieniem, gdyż dostarczy mnóstwo witamin i składników odżywczych. Niewiele osób wie, ale topinambur to prawdziwa skarbnica zdrowia. Zawiera karetonoidy, błonnik, tłuszcze, krzem, potas, wapń, fosfor, żelazo, cynk, witaminy, białka i biopierwiastki. Wszystkie te pierwiastki powodują, że topinambur świetnie wpływa na poprawę materii, poprawia krew i obniża cholesterol. Do tego wszystkiego jest bardzo dobry, gdyż smakiem przypomina pestki słonecznika. Myślę, że to wystarczająco dużo powodów, by po niego sięgnąć - szczególnie, że jesień to jego sezon.
Zupa z dyni i topinambura - składniki:
- 500 gramów puree z dyni
- 2 średnie ziemniaki
- 1 duży topinambur
- 50 ml mleka migdałowego
- 500 ml bulionu drobiowego/ warzywnego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Ziemniaki i topinambur obrać i pokroić w mniejsze kawałki. Ugotować w bulionie do miękkości. Dodać puree z dyni, mleko, sól i paprykę. Zmiksować na jedwabistą zupę krem. Podawać z czosnkowymi grzankami, prażonymi pestkami dyni, słonecznikiem lub niewielkimi lanymi kluseczkami. Zupa z dyni gotowa!
Smacznego!