Jemy oczami! To prawda, z którą nie ma co dyskutować. Odnosi się nie tylko do dorosłych ale i, a może przede wszystkim, do dzieci. Jeśli chcemy, aby nasze pociechy jadły zdrowo, najlepszym rozwiązaniem jest gotować samemu. W ten prosty sposób będziemy mieli kontrolę nad tym, co ląduje na naszym talerzu. Nie mówię jedynie o głównych posiłkach. Przecież trzeba się również czasem trochę porozpieszczać. Ponieważ mamy jesień, a nieodzowną królową jesieni jest dynia, proponuję pyszne i zdrowe - bezglutenowe trufle z dyni. Sam ich widok wywołuje ślinotok, zaś smak, po prostu powala na kolana!
Trufle z dyni - składniki:
- 200 gramów czekolady mlecznej*
- 0,5 szklanki puree z dyni
- 6 łyżek miękkiego masła kokosowego
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- kilka kropel esencji waniliowej/ 1 cukier waniliowy
- 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
- szczypta soli
W misce połączyć puree z dyni z masłem kokosowym, miodem, cynamonem, wanilią i solą. Dokładnie wymieszać. Sprawdzić konsystencję. Jeśli masa jest w miarę zbita, plastyczna i można bezproblemowo uformować z niej kulki możemy przystąpić do przygotowania trufli. Jeśli nie, musimy włożyć masę do lodówki, na mniej więcej 30 minut, do stężenia.
Z masy formujemy niewielkie kulki i odkładamy na papierze do pieczenia. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i przy użyciu małej łyżeczki zanurzamy w niej dyniowe kulki. Obtoczone w czekoladzie kulki odkładamy na bok do stężenia. Kiedy przygotujemy wszystkie czekoladki wstawiamy je do lodówki do całkowitego zastygnięcia czekolady. Voilà - trufle z dyni gotowe!
*Jeśli z jakiegoś powodu nie chcecie używać czekolady można w prosty sposób ją zastąpić łącząc ze sobą równe ilości kakao, syropu z agawy i oleju kokosowego. Składniki trzeba dokładnie wymieszać i postępować z nimi tak samo jak z rozpuszczoną czekoladą.
Smacznego!