Ciastka bez cukru dla dzieci są słodkie i... zdrowe! Pozbawione cukru, mąki, jajek i mleka, ale bogate w witaminy. Te urocze, nieziemsko łatwe i wyjątkowo smaczne ciasteczka to naturalna deserowa przekąska, która pomaga zaspokoić „głód cukru” – nie tylko u najmłodszych. Znajdująca się wśród składników żurawina działa antybakteryjnie, a przy okazji zwalcza drobnoustroje powodujące próchnicę i choroby dziąseł. Orzechy włoskie bogate są w białko i kwasy omega-3, migdały to doskonałe źródło magnezu i wapnia, a pestki dyni zawierają m.in. witaminy B2, A, C oraz D. Banany z kolei dostarczają energii, a zawarta w nich pektyna ułatwia trawienie.
Składniki na ok. 16 ciastek bez cukru dla dzieci:
- 100 gramów płatków (np. orkiszowych)
- 2 duże banany, miękkie (bez brązowych plam, ale i nie zielone)
- 100 gramów żurawiny suszonej
- 25 gramów orzechów włoskich
- 25 gramów migdałów
- 20 gramów pestek dyni
- 20 gramów pestek słonecznika
Ciastka bez cukru dla dzieci - przygotowanie:
Wszystkie suche składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Orzechy włoskie, migdały i żurawinę najlepiej pokroić na drobniejsze kawałki. Następnie dodajemy banany i rozgniatamy je widelcem. Z powstałej masy formujemy ciasteczka i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok. 8-12 minut, wyjmujemy i studzimy na kratce.