Dni są coraz krótsze. Wiatr wieje coraz mocniej. Nieuchronnie nadchodzi zima. I nie ma w tym nic złego, bo Zima to piękny czas, musimy jednak mocniej zwrócić uwagę na to w co się ubieramy, co jemy, jak dogrzewamy organizm. Tak samo jak wyciągamy ciepłe, zimowe kurtki, w naszym menu pojawiają się rozgrzewające przyprawy, dania cięższe i bardziej sycące. Nie ma nic lepszego niż gorący, aromatyczny napój, po wychładzającym spacerze!
Zimowa lemoniada z imbirem
Składniki:
- 500 ml wody
- 2 łyżki miodu
- 1 cytryna
- 2 laski cynamonu
- kilka goździków
- kilka plastrów świeżego imbiru
Przygotowanie:
Cytrynę sparzyć i wyszorować. Pokroić w plastry. Zagotować wodę i rozpuścić w niej miód. Imbir obrać i pokroić w plasterki. W wysokich kubkach układać po 2 plastry cytryny. Cytrynę nakłuwać laską cynamonu. Do każdego kubka dodać kilka ziaren goździków i po 2 plastry imbiru. Zalać wodą z miodem. Zimowa lemoniada z imbirem gotowa - smacznego!