Eko pyszności

Przepis na bułki żytnio-pszenne z pieczarkami i czarnuszką

W niedzielę lubię wstać wcześniej i zaskoczyć domowników zapachem domowego pieczywa dobiegającym z piekarnika. Uważam bowiem, że jednym z najmilszych sposobów na rozpoczęcie niedzieli jest wspólne śniadanie, które można celebrować dłużej niż zwykle. Nikt się nigdzie nie spieszy, można cieszyć się sobą nawzajem... i oczywiście pysznym jedzeniem. Dlatego zapraszam Was na przepis na bułki żytnio-pszenne!


Bułeczki z nadzieniem pieczarkowym piekę od dawna, a konkretnie od chwili, gdy rozsmakowałam się w podobnych bułkach kupowanych w piekarni. Kiedy jednak zorientowałam się, że często leżą w niej kilka dni, na przemian zamrażane i odmrażane w mikrofalówce... postanowiłam upiec własne. 
Wersja z mąką żytnią na pewno jest zdrowsza, jednak uprzedzam: należy je zjeść od razu, szybko bowiem robią się twarde. Dla mnie jednak jest to kolejny argument na ich korzyść, gdyż tak właśnie zachowuje się pieczywo bez polepszaczy i chemii.

 

Przepis na bułki żytnio-pszenne z pieczarkami i czarnuszką (ok. 8 sztuk)
 

Składniki:

  • 300 g mąki (ja dałam 150 g mąki pszennej i 150 g mąki żytniej)
  • 1 jajko
  • 35 g drożdży
  • 120 ml mleka (może być sojowe lub z amarantusa)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła
  • 2-3 cebule
  • 10 -15 pieczarek
  • majeranek, sól, pieprz do smaku

 

Przygotowanie:
 

Podgrzewamy mleko z łyżką masła, dodajemy cukier oraz drożdże, mieszamy i odstawiamy na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, sól i łączymy z zaczynem drożdżowym - wyrabiamy ciasto i odstawiamy na 30 minut.
W tym czasie drobno kroimy cebulę i smażymy chwilę na maśle, dodajemy pieczarki pokrojone w kostkę, doprawiamy, podlewamy niewielką ilością wody. Smażymy, aż woda odparuje, przestudzamy.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagniatamy i dzielimy na osiem części. Każdą część rozgniatamy w dłoni na placek, nakładamy farsz, lepimy bułeczkę. Gotowe układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenie, lekko smarujemy mlekiem i posypujemy czarnuszką. 
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 20 minut.
Uwaga: bułek na blasze nie układajmy zbyt blisko siebie: w trakcie pieczenia rosną i mogą się pozlepiać.

Smacznego! Mam nadzieję, że i Wam przyda się przepis na bułki. :)

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję