"Opowiedz mi o smaku chleba razowego z pastą awokado" - kto wie, z jakiego to utworu?
Prośba ta wydaje się jednak całkiem zasadna, bowiem pasta z awokado może smakować rozmaicie. Samo awokado ma dość neutralny smak i wszystko zależy od tego, z czym je połączymy.
Awokado warto jeść, ponieważ zawiera witamy z grupy B, witaminy C, K, E oraz kwas foliowy, ponadto jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pastą, którą dziś przygotowałam, można posmarować chleb, lecz także tortillę czy naleśniki.
Pasta z awokado – przepis
Składniki:
- 1 awokado
- 1 średni pomidor
- garść pestek ze słonecznika
- 1/4 żółtej papryki
- 2 ząbki czosnku (można mniej, można więcej, wedle uznania)
- sok z połówki limonki
- sól, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Awokado, pomidora, paprykę i czosnek drobno kroimy i mieszamy razem. Dodajemy pestki ze słonecznika i miksujemy na gładką masę. Doprawimy sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Tak przyrządzona pasta z awokado idealnie nadaje się do podania na pieczywie.