Eko pyszności

Pasta z awokado – przepis

Pasta z awokado to wyśmienity dodatek, jak również idealny przysmak sam w sobie. Jeśli jeszcze jej nie próbowaliście, to koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu. Warto!


"Opowiedz mi o smaku chleba razowego z pastą awokado" - kto wie, z jakiego to utworu?
Prośba ta wydaje się jednak całkiem zasadna, bowiem pasta z awokado może smakować rozmaicie. Samo awokado ma dość neutralny smak i wszystko zależy od tego, z czym je połączymy. 
Awokado warto jeść, ponieważ zawiera witamy z grupy B, witaminy C, K, E oraz kwas foliowy, ponadto jest źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pastą, którą dziś przygotowałam, można posmarować chleb, lecz także tortillę czy naleśniki.

 

Pasta z awokado – przepis

 

 

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 średni pomidor
  • garść pestek ze słonecznika
  • 1/4 żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku (można mniej, można więcej, wedle uznania)
  • sok z połówki limonki
  • sól, pieprz ziołowy
     

Przygotowanie:

Awokado, pomidora, paprykę i czosnek drobno kroimy i mieszamy razem. Dodajemy pestki ze słonecznika i miksujemy na gładką masę. Doprawimy sokiem z limonki, solą oraz pieprzem. Tak przyrządzona pasta z awokado idealnie nadaje się do podania na pieczywie. 
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję