Warto pamiętać, że słonecznik jest bogatym źródłem witaminy E, A, D i B6, zawiera także wapń, potas i żelazo – dzięki temu ostatniemu zapobiega anemiom, zaś dzięki zawartości cynku ma właściwości oczyszczające i wysuszające.
No i oczywiście walory smakowe: znam osoby wprost uzależnione od chrupania ziarenek słonecznika! Warto, aby ten nawyk przejęły także nasze pociechy :)
Pasta ze słonecznika – przepis
Składniki:
- 3/4 szklanki słonecznika
- 2 łyżki płatków owsianych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju lnianego
- pieprz ziołowy
- sól
Przygotowanie:
Słonecznik i płatki owsiane zalewamy 1,5 szklanki wody, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, studzimy.
Ziarna słonecznika i płatki łączymy z posiekanym czosnkiem i olejem, doprawimy, miksujemy na gładką masę blenderem. Opcjonalnie można dodać garść zielonej pietruszki – z nią pasta ze słonecznika również smakuje bardzo dobrze.