Eko pyszności

Pasta ze słonecznika – przepis

Jednym z moich ulubionych dodatków od lat pozostaje słonecznik, który podjadam sam, dodaję do zup, sałatek, kotlecików... robię z niego również pastę do chleba - w tej chwili zdecydowanie moją ulubioną! Zatem zapraszam, pasta ze słonecznika, voila!


Warto pamiętać, że słonecznik jest bogatym źródłem witaminy E, A, D i B6, zawiera także wapń, potas i żelazo – dzięki temu ostatniemu zapobiega anemiom, zaś dzięki zawartości cynku ma właściwości oczyszczające i wysuszające. 
No i oczywiście walory smakowe: znam osoby wprost uzależnione od chrupania ziarenek słonecznika! Warto, aby ten nawyk przejęły także nasze pociechy :)

 

Pasta ze słonecznika – przepis

 

Składniki:

  • 3/4 szklanki słonecznika
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • pieprz ziołowy
  • sól
     

Przygotowanie:

Słonecznik i płatki owsiane zalewamy 1,5 szklanki wody, gotujemy na małym ogniu przez 15 minut, studzimy. 
Ziarna słonecznika i płatki łączymy z posiekanym czosnkiem i olejem, doprawimy, miksujemy na gładką masę blenderem. Opcjonalnie można dodać garść zielonej pietruszki – z nią pasta ze słonecznika również smakuje bardzo dobrze.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję