Czego nie podawać dziecku w 1 roku życia?
Miód
W miodzie mogą znajdować się bakterie, które mogą wytwarzać toksyny odpowiedzialne za powstawanie groźnej choroby (zatrucia jadem kiełbasianym). Ponadto jest także silnym alergenem. Warto także pamiętać o tym, że zawiera dużo cukru.
Dlatego pomimo, że jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce z przeziębieniami, w przypadku małych dzieci lepiej walczyć o odporność innymi metodami.
Sól
W pierwszym roku życia warto unikać produktów o dużej zawartości soli: kostek rosołowych, wędzonych wędlin, zup w proszku. Zbyt duża ilość soli w diecie może obciążać nerki a w przyszłości zwiększać ryzyko chorób serca. Przygotowując potrawy dla malucha nie ma potrzeby ich doprawiać, lepiej postawić na naturalne i delikatne zioła.
Cukier
Nadmiar cukru w diecie może sprzyjać próchnicy, cukrzycy, nadwadze i otyłości w późniejszych latach. Dlatego maluch powinien zjadać cukier tylko w naturalnej postaci: owoce i warzywa. Unikajmy słodzonych napojów, jogurtów, serków. Nadmiar słodyczy może także zmniejszać apetyt malucha na zasadnicze potrawy.
Orzechy
Z jednej strony są silnym alergenem z drugiej strony ich kształt i faktura mogą sprzyjać zakrztuszeniom. Lepiej wstrzymać się z tym do czasu aż malec skończy 3 lata.
Soki i napoje
Lepiej nie przyzwyczajać dziecka do smaku słodkich napojów. Zwierają duża ilość cukru. Małe dzieci powinny być przyzwyczajane do picia wody niegazowanej.