Drugie śniadanie powinno być smaczne, pożywne i atrakcyjne wizualnie. W przeciwnym razie istnieje duża szansa, że wyląduje w koszu a malec wybierze się sklepiku szkolnego. Co prawda od tego roku wchodzi ustawa, która zabrania sprzedaży „śmieciowego jedzenia” w szkole, niemniej jednak lepiej samemu zadbać o to, co będzie jadło dziecko. Wszak nawyki i podstawy wynosi się z domu!
Drugie śniadanie do szkoły
Kanapki
Najprostsze i najbardziej powszechne są kanapki. Postaraj się jednak trochę je urozmaicić. Wybieraj pieczywo pełnoziarniste (np. z dynią, słonecznikiem). Zamiast wędliny i sera żółtego, możesz włożyć do środka, twarożek, pastę jajeczną, pastę z awokado lub hummus. Nie zapomnij o warzywach: plaster pomidora, sałata lub rzodkiewki dostarczą porcji witamin.
Warzywa
Mogą być doskonałą przekąską. Pokrój w słupki marchewkę, ogórka, selera naciowego, paprykę, kalarepkę. Możesz dodać ulubiony dip!
Owoce
Doskonale sprawdzą się zarówno te świeże, jak i suszone. Dobrym pomysłem jest także sałatka owocowa lub mix owoców i orzechów.
Placki
W zależności od tego co woli malec, mogą być wytrawne: dyniowe, z cukinii lub z marchewki, ewentualnie na słodko: racuchy z jabłkiem, placki jaglane, owsiane.
Naleśniki
Maluchy najbardziej cenią te na słodko, np. z twarogiem i owocami. Możesz zastąpić tradycyjną mąkę mąką orkiszową lub gryczaną.
Domowe wypieki
Wszelkiego rodzaju ciasteczka domowej roboty lub inne wypieki (np. chlebek bananowy) będą także świetną alternatywą dla tradycyjnych słodyczy.
Zdrowe przekąski
W ciągu dnia jako przekąska doskonale sprawdza się także wafle ryżowe, migdały, orzechy, jogurt naturalny albo kefir.
Woda
Od najmłodszych lat przyzwyczajaj dziecko do picia wody. Unikaj napojów słodzonych, tym bardziej gazowanych.