Zdrowy maluch

Kapusta kiszona - warto ją jeść?

Kapusta kiszona – wspaniała spiżarnia witamin i minerałów poprawi wartość każdego obiadu. Czy aby w 100%? Sprawdź, koniecznie, czy kapusta, którą kupujesz w sklepie jest zdrowa!

 

Myślisz, proste, kupię gotową kapustę kiszoną w sklepie, jednak nie przyjdzie ci nawet do głowy, że często w sklepach sprzedają kapustę chemicznie zakiszoną!

 

Jak odróżnić naturalnie kiszoną od tej chemicznie?

 

  • Prawdziwa kiszona kapusta jest jasna, elastyczna i lekko kwaśna. Naturalnie kiszona kapusta musi oddychać, mieć dostęp powietrza na przykład w beczce lub garnku kamiennym. Nie wolno jej zamykać w folii.
  • Chemicznie kiszona kapusta jest żółta, wiotka i bardzo kwaśna. Staje się taka przez zastosowany do kiszenia kwas askorbinowy, który wypłukuje naturalną witaminę C i konserwanty, które zabijają pożyteczne bakterie.

 

Naturalnie kiszona kapusta jest źródłem witaminę C (dawniej używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi), witaminy B12, witaminy E, naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole, bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy (przywraca równowagę kwasowo-zasadową i korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit), działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów, związków siarkoorganicznych.

 

Dlaczego warto jadać kapustę kiszoną?

 

Kapusta kiszona:

  • oczyszcza organizm z toksyn i przyśpiesza przemianę materii
  • odświeża umysł, daje uczucie radości 
  • uodparnia na sytuacje stresowe 
  • pobudza przemianę materii w komórkach mózgu i nerwów 
  • przyspiesza wykorzystanie żelaza (procesy krwiotwórcze) 
  • pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco 
  • pomaga w budowie tkanki kostnej 
  • reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu 
  • wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy) 
  • wzmacnia układ odpornościowy
  • działa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci
  • chroni przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces ich starzenia

 

Kapusta kiszona jest tradycyjnym pokarmem nie tylko w Polsce, ale ceni się ją także w wielu krajach na świecie. U nas jest tania i dostępna przez cały rok. Jednak kupując kiszoną kapustę, wybierajmy naturalnie kiszoną :) A najbardziej polecam jesienią własnoręcznie ukisić swoją własną kapustę - jest najsmaczniejsza :)

Ciekawostka - w Polsce odbywa się Święto kapusty, na początku września, w miejscowości Charsznica w woj. małopolskim. Podczas tego święta wybiera się króla i królową kapusty. Rejon ten słynie z produkcji wysokiej jakości kapusty kiszonej, często eksportowanej i docenianej za walory na całym świecie.

 

SMACZNEGO!!!

 

Autor http://www.piecsmakow.com.pl/ Doradca żywieniowy, dietetyk TCM. Zwolenniczka holistycznego podejścia do człowieka i jego edukacji w zakresie rozumienia własnego organizmu, absolwentka"Dietetyki Leczniczej wg Tradycyjnej Medycyny Chińskiej" sygnowanej przez francusko - niemiecki "Avicenna Instytut".
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję