Myślisz, proste, kupię gotową kapustę kiszoną w sklepie, jednak nie przyjdzie ci nawet do głowy, że często w sklepach sprzedają kapustę chemicznie zakiszoną!
Jak odróżnić naturalnie kiszoną od tej chemicznie?
- Prawdziwa kiszona kapusta jest jasna, elastyczna i lekko kwaśna. Naturalnie kiszona kapusta musi oddychać, mieć dostęp powietrza na przykład w beczce lub garnku kamiennym. Nie wolno jej zamykać w folii.
- Chemicznie kiszona kapusta jest żółta, wiotka i bardzo kwaśna. Staje się taka przez zastosowany do kiszenia kwas askorbinowy, który wypłukuje naturalną witaminę C i konserwanty, które zabijają pożyteczne bakterie.
Naturalnie kiszona kapusta jest źródłem witaminę C (dawniej używana przez załogi okrętów jako środek przeciw szkorbutowi), witaminy B12, witaminy E, naturalnych przeciwutleniaczy, takich jak karotenoidy i polifenole, bakterii Lactobacillus rozkładających cukry w kwas mlekowy (przywraca równowagę kwasowo-zasadową i korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit), działających grzybo- i bakteriobójczo fitoncydów, związków siarkoorganicznych.
Dlaczego warto jadać kapustę kiszoną?
Kapusta kiszona:
- oczyszcza organizm z toksyn i przyśpiesza przemianę materii
- odświeża umysł, daje uczucie radości
- uodparnia na sytuacje stresowe
- pobudza przemianę materii w komórkach mózgu i nerwów
- przyspiesza wykorzystanie żelaza (procesy krwiotwórcze)
- pobudza wzrost komórek i działa odmładzająco
- pomaga w budowie tkanki kostnej
- reguluje przemianę tłuszczową i obniża poziom cholesterolu
- wzmacnia mięśnie (głównie mięsień sercowy)
- wzmacnia układ odpornościowy
- działa na poprawę wyglądu skóry, włosów i paznokci
- chroni przed wolnymi rodnikami, które uszkadzają komórki i przyspieszają proces ich starzenia
Kapusta kiszona jest tradycyjnym pokarmem nie tylko w Polsce, ale ceni się ją także w wielu krajach na świecie. U nas jest tania i dostępna przez cały rok. Jednak kupując kiszoną kapustę, wybierajmy naturalnie kiszoną :) A najbardziej polecam jesienią własnoręcznie ukisić swoją własną kapustę - jest najsmaczniejsza :)
Ciekawostka - w Polsce odbywa się Święto kapusty, na początku września, w miejscowości Charsznica w woj. małopolskim. Podczas tego święta wybiera się króla i królową kapusty. Rejon ten słynie z produkcji wysokiej jakości kapusty kiszonej, często eksportowanej i docenianej za walory na całym świecie.
SMACZNEGO!!!