Jeszcze z dzieciństwa pamiętam, pewną nieprzyjemną chorobę związaną z lodami, znaną jako Salmonella. Dlatego przyrządzając moje lody zadbałam o to, aby nie zawierały jajek. Zamiast mleka krowiego wykorzystałam zdrowe i delikatne mleczko kokosowe.
Uznaję sezon na lody za otwarty!
Przepis na lody truskawkowe domowej roboty
Składniki:
- puszka mleka kokosowego 400ml
- pół szklanki ekologicznych wiórek kokosowych
- 1/2 szkalnki wody
- 3 łyżki słodziwa (ja użyłam ksylitolu, może być miód, syrop np z agawy, kolonowy)
- 2 szklanki truskawek
- prawidziwa czekolada (1/2 kostki) do wersji straciatella
- owoce do udekorowania deseru
Przygotowanie:
Do miski wlewam mleko kokosowe, wodę, wiórki, dodaję ksylitol i miksuję do uzyskania jednolitej masy. Pozostałą część blenduję z rozmrożonymi lub świeżymi truskawkami. Przelewam do zamykanej miski, wkładam do lodówki. Po około 30 minutach wyjmuję lody z lodówki i dokładnie mieszam. Zajęło mi to dziś łącznie 4 godziny, czyli 8 powtórzeń cyklu mieszania masy na lody. Czynność powtarzam, aż do uzykania odpowiedniej konsystencji lodów. Nakładam gałki do muszli deserowej (wystarczy zwykła salaterka) i ozdobiam owocami. Gotowe!
Smacznego!
Spodobał Ci się ten artykuł? SKOMENTUJ go i weź udział w KONKURSIE:))