Awokado obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Zawiera witaminy C, E i A i wiele witamin z grupy B. Delikatny smak awokado doskonale komponuje się innym produktami, dlatego doskonale nadaje się jako baza do dipów i past.
Jak zrobić jajka faszerowane musem z awokado:
Składniki:
- 5 jajek
- 1 duże awokado
- 1 płaska łyżeczka soli
- 0,5 pomarańczy
- 2 cm ostrej papryki
- 1 ząbek czosnku
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo, około 8 minut od zagotowania wody. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Wystudzone jajka obrać, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Połączyć żółtka, awokado, sól, wyciśnięty czosnek, posiekaną ostrą paprykę i sok oraz skórkę z połowy pomarańczy. Zmiksować na mus. Białka jajek nadziewać przygotowanym musem.
Smacznego!