Eko pyszności

Danie na Wielkanoc: jajka faszerowane musem z awokado

Jajko na wielkanocnym stole symbolizuje odradzające się życie i jego zwycięstwo nad śmiercią. Tego dnia przygotowujemy je pod każdą postacią. Dziś przedstawiamy Wam przepis na jajka faszerowane musem z awokado.

 

Awokado obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Zawiera witaminy C, E i A i wiele witamin z grupy B. Delikatny smak awokado doskonale komponuje się innym produktami, dlatego doskonale nadaje się jako baza do dipów i past.

 

Jak zrobić jajka faszerowane musem z awokado:

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • 1 duże awokado
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 0,5 pomarańczy
  • 2 cm ostrej papryki
  • 1 ząbek czosnku

 

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo, około 8 minut od zagotowania wody. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę i wydrążyć miąższ. Wystudzone jajka obrać, przekroić na pół i wydrążyć żółtka. Połączyć żółtka, awokado, sól, wyciśnięty czosnek, posiekaną ostrą paprykę i sok oraz skórkę z połowy pomarańczy.  Zmiksować na mus. Białka jajek nadziewać przygotowanym musem.

 

Smacznego!

 

 

 

Autor http://www.jazzowesmakiblogspot.com Z wykształcenia producent telewizyjny, z zamiłowania wielbicielka jazzu i zdrowej kuchni. Żyje według zasady, że jesteś tym co jesz. Uwielbia relaks na łonie przyrody i gotowanie dla bliskich.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję