Szukasz alternatywnych przepisów na Wielkanocny stół? Dobrze trafiłaś! Oto propozycja kotletów jajecznych. W wersji pierwszej z pieczarkami i szpinakiem.
Przepis na kotlety jajeczne z pieczarkami i szpinakiem
Składniki:
- 9 ugotowanych jajek
- 1 surowe jajko
- 250 gram pieczarek
- 400 gram mrożonego szpinaku
- 1 cebula
- 250 gram żółtego sera
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczkę czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu
- bułka tarta
Przygotowanie:
Pieczarki oczyścić i pokroić w kostkę, usmażyć na złoto. Cebulkę również pokrojoną w kostkę dodać do pieczarek i razem przesmażyć. Lekko posolić. Zdjąć z patelni. Na tą samą patelnię włożyć szpinak i smażyć do odparowania wody. Posolić, popieprzyć, dodać czosnek. Ser żółty i jajka zetrzeć na drobnych oczkach. W dużej misce połączyć jajka, ser, surowe jajko, pieczarki, posiekany szczypior, łyżeczkę soli i pieprz. Dokładnie wymieszać. Masę podzielić na pół i do połowy dodać szpinak. Dokładnie wymieszać. Formować kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć z obu stron na złoto.
Inna propozycja możliwa do podania na wielkanocnym stole to kotlety jajeczne z orzechami.
Przepis na kotlety jajeczne z orzechami
Składniki:
- 6 jajek gotowanych na twardo+ 1 surowe
- 3 łyżki startego twardego żółtego sera
- mały pęczek szczypiorku
- 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka soli
- 0/5 łyżeczki chilli
Przygotowanie:
Jajka na twardo zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać z serem, siekanym szczypiorkiem, orzechami, solą, chilli i surowym jajkiem. Lekko wyrobić. Z masy formować niewielkie kotleciki i smażyć na rozgrzanej oliwie, z obu stron na złoto. Podawać na zimno lub ciepło.
Smacznego!