Tradycyjny hummus to pasta z ciecierzycy z dodatkiem czosnku, soku z cytryny, oliwy oraz tahini. Przygotowuje się go bardzo szybko, a ma wiele składników odżyczych. Ciecierzycza jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Poza tym hummus dostarcza żelaza, siarki, cynku, kwasu foliowego, witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Hummus doskonale sprawdza się jako pasta do chleba albo dip do warzyw. Można go spokojnie wcinać na diecie, nie wpadając w poczucie winy. Bardzo, bardzo Wam polecam!
Przepis na hummus domowej roboty
Składniki:
- 1 szklanka suszonej cieciorki
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 270 gramów jasnej pasty tahini
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżeczki soli
- 100 ml lodowatej wody
Przygotowanie:
Dzień wcześniej cieciorkę namoczyć w podwójnej ilości wody. Następnego dnia cieciorkę dobrze wypłukać. Nagrzać duży garnek z nieprzywierającym dnem, wrzucić obsuszoną cieciorkę z sodą oczyszczoną i smażyć przez kilka minut często mieszając. Następnie zalać 1,5 litrem wody i gotować ok.40 minut, aż cieciorka będzie miękka i rozpadająca się, ale nie papkowata.W trakcie gotowania zbierać szumowiny i łupinki zbierające się na powierzchni. Następnie ciecierzycę odcedzić. Wrzucić ziarna do malaksera i zblendować na pastę. Dodać tahini, czosnek przeciśnięty przez praskę, sok z cytryny i sól. Miksować aż masa będzie bardzo gładka. Następnie dodawać lodowatą wodę, stale miksując. Tak przygotowany hummus przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na pół godziny. Jeśli wkładacie do lodówki, pamiętajcie, by przed jedzeniem stosunkowo wcześnie go wyciągnąć, by nabrał temperatury pokojowej. Podawać z oliwą z oliwek, grzankami, pietruszką lub siekaną kolendrą.
Smacznego!