Eko pyszności

Zupa z soczewicy i pomidorów – przepis

Pyszna, rozgrzewająca zupa z soczewicy i pomidorów. Dla chętnych, przepis znajduje się poniżej. Ach, zachęcamy wszystkich do spróbowania, gdyż jest wyśmienita!

 

Zupy – do ich jedzenia chyba nie trzeba nikogo namawiać.

Ta prezentowana poniżej to, niestety, jeszcze wersja zimowa, a więc gęsta, sycąca i rozgrzewająca, z czerwoną soczewicą i pomidorami. Jeśli dodamy ciut więcej soczewicy i nieco mniej wody, to zupę można łatwo zamienić w sos do ryżu lub makaronu.


Zupa z soczewicy i pomidorów

 

Składniki:

  • 1szklanka czerwonej soczewicy
  • 4 pomidory
  • 2 marchewki
  • koncentrat pomidorowy
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 1 litr bulionu
  • 1 łyżka miso (niekoniecznie)
  • sos sojowy - do smaku
  • czerwona papryka w proszku
  • oliwa


Przygotowanie:

Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz płatki owsiane - lekko podsmażamy i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone pomidory (bez skórek), marchew oraz soczewicę - gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, papryką, solą i pieprzem. Gdy zupa z soczewicy przestygnie, dodajemy łyżkę miso.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję