Zupy – do ich jedzenia chyba nie trzeba nikogo namawiać.
Ta prezentowana poniżej to, niestety, jeszcze wersja zimowa, a więc gęsta, sycąca i rozgrzewająca, z czerwoną soczewicą i pomidorami. Jeśli dodamy ciut więcej soczewicy i nieco mniej wody, to zupę można łatwo zamienić w sos do ryżu lub makaronu.
Zupa z soczewicy i pomidorów
Składniki:
- 1szklanka czerwonej soczewicy
- 4 pomidory
- 2 marchewki
- koncentrat pomidorowy
- 2-3 ząbki czosnku
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 litr bulionu
- 1 łyżka miso (niekoniecznie)
- sos sojowy - do smaku
- czerwona papryka w proszku
- oliwa
Przygotowanie:
Soczewicę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy drobno pokrojony czosnek oraz płatki owsiane - lekko podsmażamy i zalewamy bulionem. Dodajemy pokrojone pomidory (bez skórek), marchew oraz soczewicę - gotujemy ok. 15 minut. Po tym czasie doprawiamy zupę koncentratem pomidorowym, sosem sojowym, papryką, solą i pieprzem. Gdy zupa z soczewicy przestygnie, dodajemy łyżkę miso.