Jak zrobić tradycyjną babkę gotowaną?
Składniki:
- 3 szklanki mąki ziemniaczanej
- 4 łyżeczki mąki pszennej
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 jajek
- 2 margaryny Kasia
- 2 szklanki cukru
- aromat waniliowy
- 50 ml wódki/ Whiskey
- łyżka bułki tartej
- 100 gramów czekolady gorzkiej
- 80 ml śmietanki 36%
- kilka połówek orzechów włoskich
- 25 ml octu
Przygotowanie:
Żółtka oddzielić od białek. Margaryny utrzeć z cukrem na pianę, stopniowo dodając po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Nieustająco ubijając masę, dodawać po łyżce mąki. Dodać aromat i alkohol. Białka ubić na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Ubitą pianę dodawać delikatnie do ciasta. Dużą formę na babkę gotowaną dokładnie wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przelać do niej masę. W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem octu. Zapobiegnie on czernieniu formy. Formę na babkę szczelnie zamknąć i wstawić do wody. Woda powinna sięgać ponad 3/4 wysokości formy. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień na tyle by woda jedynie wrzała. W takiej temperaturze gotować babkę przez dwie godziny. Następnie wyciągnąć i lekko przestudzić. Kiedy lekko przestygnie wyciągnąć ją z formy. Kiedy babka będzie stygła przygotować polewę. W garnuszku pogrzać śmietankę, tak by prawie wrzała. Następnie gorącą zalać połamaną czekoladę. Dobrze wymieszać, można ubić. Odstawić do przestudzenia. Przestudzoną, lekko gęstą śmietanką polewać babkę. Dekorować połówkami orzechów włoskich.
Smacznego!