Drogie Mamy, znacie to?
- Mamo, mamo, mam na coś ochotę, daj mi coś!
Tym "czymś" mogą być np. otrębowe serduszka, które ostatnio z upodobaniem piekę... i w których dzieci zdają się nie zauważać braku cukru!
Przepis na otrębowe serduszka (ok. 6 sztuk)
Składniki:
- 6 łyżek otrąb
- 2 jajka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 duży dojrzały banan
- 1 łyżka miodu
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka karobu
- szczypta soli
Przygotowanie:
Łączymy suche składniki, czyli karob, proszek do pieczenia i cynamon. Białka ubijamy z solą, dodajemy żółtka, miksujemy na puszystą masę. Delikatnie dodajemy składniki suche, otręby, startego na dużych oczkach banana, jogurt i miód.
Przekładamy do foremek, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.