Eko pyszności

Przepis na otrębowe serduszka (ok. 6 sztuk)

Znamy sposób na zachcianki i ochotę na słodycze maluchów. Ciastka... bez cukru, koniecznie sprawdźcie nasz przepis! Jesteśmy pewni, że będzie smakował małym i dużym.

 

Drogie Mamy, znacie to?
- Mamo, mamo, mam na coś ochotę, daj mi coś!
Tym "czymś" mogą być np. otrębowe serduszka, które ostatnio z upodobaniem piekę... i w których dzieci zdają się nie zauważać braku cukru!

 

Przepis na otrębowe serduszka (ok. 6 sztuk)
 

Składniki:

  • 6 łyżek otrąb 
  • 2 jajka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 duży dojrzały banan
  • 1 łyżka miodu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka karobu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Łączymy suche składniki, czyli karob, proszek do pieczenia i cynamon. Białka ubijamy z solą, dodajemy żółtka, miksujemy na puszystą masę. Delikatnie dodajemy składniki suche, otręby, startego na dużych oczkach banana, jogurt i miód.
Przekładamy do foremek, pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję