Moim zdaniem nie ma nic bardziej skutecznego do ogólnego rozgrzewania ciała niż duży talerz curry lub pikantnej zupy z soczewicy. Rewelacja – działa za każdym razem. A aromat, który wypełnia dom podczas gotowania nie może się równać z niczym innym.
Curry poza tym, że jest niezwykle aromatyczne, ma także szereg innych zalet: poprawia przemianę materii i działa usprawniająco na perstaltykę jelit, dodatkowo ma właściwości przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i antybakteryjne. Ponoć zwalcza nawet komórki rakowe! Z kolei topinambur pomaga w utrzymaniu prawidłowej mikroflory jelit, wspomaga układ opornościowy i jest bogatym źródłem potasu, żelaza i tiaminy. Wypróbujcie przepis – na pewno nie będziecie żałować!
Zielone curry z topinamburem – przepis
Składniki:
- 6 główek topinambura
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 100 gramów zielonej fasolki
- 2 czubate łyżki zielonej pasty curry
- 1 puszka mleka kokosowego
- torebka ryżu
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Cebulkę pokroić w kostkę, udusić na oliwie. Dodać obranego i pokrojonego w kostkę topinambura. Dusić razem kilka minut. Posolić lekko. Zieloną fasolkę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Na patelnię dodać obrane i pokrojone w kostki marchewki. Wymieszać. Dodać odcedzoną fasolkę. Dusić kilka minut, aż wszystkie warzywa zmiękną. Dodać 2 łyżki pasty curry i mleko kokosowe. Wymieszać i pozostawić na niewielkim ogniu przez kilka minut, do zgęstnienia. W razie potrzeby posolić. Podawać z ryżem.