Po czym poznać, że nadeszła jesień? Jednym z jej symptomów jest pojawienie się w sklepach i na bazarkach dyni – królowej jesiennych warzyw.
Dynia w kuchni daje szerokie pole do popisu: można z niej przygotować pyszną zupę, zarówno w wersji słodkiej, jak i ostrej, może być składnikiem kotlecików, gulaszy, kopytek czy ciast. Jest przy tym zdrowa i niskokaloryczna: jej miąższ zawiera żelazo, wapń, potas, witaminy z grupy B, beta karoten i ma tylko 20 kcal w 100 gramach.
Jak "przemycić" dziecku dynię? Wykorzystajmy ją jako składnik nadzienia do naleśników – nie znam dziecka, które potrafiłoby się im oprzeć.
Przepis na naleśniki razowe z dynią i twarogiem
Ciasto:
- 100 g mąki pełnoziarnistej
- 250 ml sojowego lub z amarantusa
- 2 jajka
- szczypta soli
- olej roślinny do smażenia
Farsz dyniowo - serowy
- ok. 2 szklanek miąższu dyni
- 100 - 150 g chudego twarogu
- 2 łyżeczki startego, świeżego imbiru
- ok. 1/2 startej skórki pomarańczowej
- szczypta cynamonu
- brązowy cukier do smaku
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy składniki na ciasto, odstawiamy. Pokrojoną dynię gotujemy na parze ok. 30 minut, wraz z imbirem, skórką pomarańczy i cynamonem dodajemy do twarożku. Dodatkowo można dosypać brązowy cukier. Składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Smażymy naleśniki i smarujemy masą dyniowo - twarogową.
Smacznego! Przepis na naleśniki jest szybki i łatwy, spróbujcie wykonać je razem z dziećmi!