Są takie potrawy, którymi można zajadać się niezależnie od pory dnia. Prezentowane placuszki właśnie do takich należą. Przepis dostałam od koleżanki, która w taki właśnie sposób przemyca warzywa swojej pięcioletniej córce. Może więc warto spróbować :)?
Przepis na placuszki z twarogiem, marchwią i cukinią
Składniki:
- 3 jajka
- kostka twarogu półtłustego
- połowa cukinii
- siemie lniane (2,3 łyżeczki)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W dużej misce na gładką masę ubijamy 3 jajka. Dodajemy kostkę twarogu półtłustego, mieszamy do uzyskania gładkiej masy. Następnie do masy dodajemy starte na grubych oczkach dwie marchwie oraz połowę cukinii (wcześniej należy ją dobrze odsączyć). Masę doprawiamy solą i pieprzem, można też dodać dwie-trzy łyżeczki siemienia lnianego. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy mąkę pełnoziarnistą.
Placuszki pieczemy na złoty kolor na rozgrzanym oleju.