Rabarbar! Lubicie? Ja uwielbiam! Nie wiem, czy przypadkiem moja miłość do rabarbaru nie wynika z faktu, że na dobrą sprawę dostępny jest on tylko przez dwa miesiące w roku: maju i czerwcu.
Z dzieciństwa pamiętam smak ciasta drożdżowego z rabarbarem (z powodzeniem można je przygotować według tego przepisu – Klik – przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami.
Przepis na kruchy placek z rabarbarem
Składniki:
- 125 g masła
- 2 łyżeczki cukry waniliowego z prawdziwą wanilią
- 1 szklanka mleka
- 2,5 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 duże jajka
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia BIO
- tłuszcz do wysmarowania blachy
- rabarbar - wedle uznania
Przygotowanie:
Mleko, masło, cukier puder i cukier waniliowy zagotowujemy na niewielkim ogniu. W misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wlewamy wrzące mleko, wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie gładka masa. Kiedy nieco przestygnie, dodajemy po jednym jajku, nie przestając ucierać. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, układamy rabarbar, posypujemy kruszonką*.
Ciasto pieczemy 50-55 minut w temperaturze 160 stopni.
*Aby przygotować kruszonkę, zagniatamy 100 g masła, 100 g mąki i 80 g cukru, po czym na ok. 15 minut wstawiamy do lodówki.