Eko pyszności

Przepis na kruchy placek z rabarbarem

Sezon trwa, więc rabarbar kupicie bez trudu. Warto zrobić pyszne ciasto z kruszonką. Skorzystajcie z naszego przepisu na kruchy placek z rabarbarem.


Rabarbar! Lubicie? Ja uwielbiam! Nie wiem, czy przypadkiem moja miłość do rabarbaru nie wynika z faktu, że na dobrą sprawę dostępny jest on tylko przez dwa miesiące w roku: maju i czerwcu.
Z dzieciństwa pamiętam smak ciasta drożdżowego z rabarbarem (z powodzeniem można je przygotować według tego przepisu – Klik – przepis na ciasto drożdżowe z truskawkami. 

 

Przepis na kruchy placek z rabarbarem
 

Składniki:

  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki cukry waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 szklanki mąki krupczatki
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 duże jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia BIO
  • tłuszcz do wysmarowania blachy
  • rabarbar - wedle uznania
     

Przygotowanie:

Mleko, masło, cukier puder i cukier waniliowy zagotowujemy na niewielkim ogniu. W misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie wlewamy wrzące mleko, wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie gładka masa. Kiedy nieco przestygnie, dodajemy po jednym jajku, nie przestając ucierać. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, układamy rabarbar, posypujemy kruszonką*.
Ciasto pieczemy 50-55 minut w temperaturze 160 stopni.
*Aby przygotować kruszonkę, zagniatamy 100 g masła, 100 g mąki i 80 g cukru, po czym na ok. 15 minut wstawiamy do lodówki.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję