Dziś przepis na kolejne danie, które po prostu uwielbiam – nie tylko za walory smakowe.
Był czas, że kotleciki z kaszy gryczanej i twarogu pojawiały się na moim stole kilka razy w tygodniu – i za każdym razem smakowały inaczej.
Stałe składniki to kasza, twaróg i jajko, które można dowolnie urozmaicać. Ja robiłam wersję z orzechami, z garam masalą, z czarnuszką, z sezamem, świeżym koperkiem lub szczypiorkiem. Ostatnio jednak najbardziej smakują mi z kminkiem i pieprzem ziołowym, pieczone w piekarniku. Kotletów nie trzeba zjadać od razu. Zimne świetnie zastąpią pastę – ze świeżym chlebem są po prostu pyszne!
Przepis na kotlety z kaszy gryczanej i twarogu
Składniki:
- 20 dag twarogu
- 20 dag kaszy gryczanej
- 1 jajko
- szczypta kminu rzymskiego
- pieprz ziołowy
- sól
Przygotowanie:
Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy ugotowaną kaszę gryczaną i przyprawy. Formujemy kulki, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pieczemy, aż się zarumienią w temperaturze 180 stopni.
Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodajemy łyżkę płatków owsianych.
Uwaga! Kotleciki można także obtoczyć w sezamie i upiec na odrobinie oleju.