Nadziewane pieczarki to potrawa, którą ostatnimi czasy się zajadam, zmieniając tylko rodzaj nadzienia. Świeżych warzyw brak, więc ratuję się nimi, gdy nachodzi mnie ochota na coś ciepłego na kolację.
W ich przygotowanie z powodzeniem można zaangażować maluchy: sama pamiętam, jak będąc dzieckiem, pomagałam mamie odrywać nóżki pieczarek, a później kroiłam je w drobną kostkę.
Pieczarki faszerowane orzechami włoskimi
Składniki:
- ok. 10 dużych pieczarek
- 1 średnia cebula
- garść orzechów włoskich
- ser zółty - kilka plastrów
- bułka tarta razowa
- 1 jajko
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W pieczarkach oddzielamy nóżki od kapeluszy. Nóżki i cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno pokrojone orzechy. Kapelusze panierujemy w jajku i bułce tartej, smażymy przez chwilę na patelni, następnie napełniamy je farszem, przykrywamy plastrem sera i smażymy przez kolejną chwilę. Faszerowane pieczarki posypujemy szczypiorkiem lub koperkiem.