Eko pyszności

Knedle ze śliwkami – przepis

Pyszne, przypominające smak dzieciństwa knedle ze śliwkami. Jestem pewna, że zdecydowanie więcej osób je uwielbia niż nie lubi. Jeśli również należycie do tej pierwszej grupy, to czas podwinąć rękawy i brać się do pracy!


Pojawienie się tego przepisu było tylko kwestią czasu. Nie zdążyłam zrobić knedli z truskawkami, zaczekałam więc na śliwki :)
Przepis na knedle ziemniaczane z owocami to jeden z tych, które w mojej rodzinie przechodzi z pokolenia na pokolenie. Robiła je moja babcia, robi je moja mama, od niedawna robię je ja. Nic dziwnego, że ten smak kojarzy mi się z wakacjami na wsi i beztroską dzieciństwa.
Spróbujcie! Knedle ze śliwkami nie są pracochłonne, a dzieciaki będą zachwycone!

 

Knedle ze śliwkami – przepis

 

Składniki:

  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • 25 dkg mąki
  • 2 jaja
  • śliwki
  • jogurt naturalny do polania, cukier trzcinowy do posypania

 

Przygotowanie:

Ugotowane ziemniakami przeciskamy przez maszynkę, dodajemy surowe jajka, mieszamy. Dodajemy mąkę, energicznie zagniatamy ciasto, jednak nie wyrabiamy zbyt długo. Z ciasta formujemy wałek na stolnicy posypanej mąką, kroimy, formujemy placuszki, w środek których wkładamy połówkę śliwki. Od razu po przygotowaniu knedle ze śliwkami gotujemy w osolonej wodzie.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję