Eko pyszności

Muffinki orkiszowe z karobem i malinami

Kolejny przepis na słodycze. Tak, wiemy. Ale proponujemy zdrowe zamienniki niezdrowych składników. Zobaczcie, że można – muffinki orkiszowe są tego przykładem!

 

Słodycze szkodzą – o tym nie trzeba nikogo przekonywać. Nasz organizm bardzo łatwo przetwarza cukry proste w tkankę tłuszczową – efekt jest taki, że w ciągu ostatnich 20 lat otyłość wśród dzieci i młodzieży wzrosła o 12 proc. Cukier powoduje próchnicę i źle wpływa na stan skóry. Podrażnia jelita i żołądek, zaburza równowagę kwasowo-zasadową. Zawarta w wypiekach mąką pszenna (nazywana obok cukru i soli "białą śmiercią"), a więc i gluten, często powodują alergie lub objawy podobne do alergicznych, trudne do zdiagnozowania i leczenia. 
Prawda jest jednak taka, że słodycze mają jeszcze inne właściwości. 
Są pyszne, uwalniają endorfiny i tym samym poprawiają nastrój, a wiele osób twierdzi, że nie ma piękniejszego zapachu, niż zapach świeżo upieczonego ciasta.


Jak więc... zjeść ciasteczko i nie zaszkodzić sobie? 


Przede wszystkim: nie kupujmy słodyczy w sklepie! Warto umówić się z samym sobą, że jeśli już jemy słodkości, to zróbmy je sami, gdyż w ten sposób mamy wpływ na to, ile i czego dodajemy. Zastępujmy mąkę pszenną mąką żytnią, kukurydzianą czy orkiszową. Wyeliminujmy biały cukier na rzecz brązowego. Nie używajmy kakao, sztucznych posypek, kolorowych lukrów czy bitej śmietany w spreju. Tłuste kremy zastępujmy owocami. Zamiast żelatyny, warto używać agar-agaru. 
I jeszcze jedna zasada: pieczmy wspólnie z dziećmi! Już dwulatek może wymieszać w misce suche składniki czy ułożyć owoce. A jeśli będzie pomagał w kuchni, szansa, że zje zdrową muffinkę zamiast batonika, wzrasta!

 

Muffinki orkiszowe z karobem i malinami
 

Składniki:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duża łyżka karobu w proszku
  • maliny - najlepiej świeże
     

Przygotowanie:

W misce ubijamy pianę z białek, do sztywnej dodajemy żółtka, cukier i olej - cały czas ubijając. Gdy składniki się połączą, łyżką dodajemy mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy na gładką masę.
Część masy przekładamy do papilotek, do pozostałej dodajemy karob i także przekładamy ją do papilotek (na białą masę). Na wierzchu kładziemy maliny. Jako iż ciasto jest dość rzadkie, mogą one wpaść do środka.
Muffinki orkiszowe pieczemy około 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję