Eko pyszności

Ryż smażony z porem i rodzynkami

Ryż smażony będzie świetnym pomysłem na obiad. Z pewnością polubią go najmłodsi, a dla starszych będzie ciekawym urozmaiceniem codziennych dań. Wypróbujcie przepis!


Dzisiejszy przepis należy do kategorii zasłyszanych już jakiś czas temu... ale zupełnie do mnie nie przemawiających –  do teraz! No bo jak to? Por i cynamonom? Kminek i rodzynki? W tym przepisie na pierwszy rzut oka nic do siebie nie pasuje, smaki zdają się wzajemnie wykluczać... dopóki nie stworzą pysznej i harmonijnej całości na talerzu. To ryżowe "dziwadełko" jest przepyszne! A w dodatku przygotowuje się je w około pół godziny – tyle czasu potrzeba, żeby ugotował się ryż. Dla zbieganych mam opcja wprost wymarzona. Polecam! 

 

Ryż smażony z porem i rodzynkami
 

Składniki:

  •  2/3 szklanki brązowego ryżu
  • 1 czerwona cebula
  • 1 biała część pora
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki pestek dyni
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • olej, sól
     

Przygotowanie:

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. 
Pora kroimy na talarki, podsmażamy na łyżce oleju, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy rodzynki, lekko podprażone wcześniej pestki dyni oraz przyprawy: kminek, cynamon i gałkę muszkatołową. Warzywa łączymy z ugotowanym ryżem, smażąc na lekkim ogniu ok. 5 minut.
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję