Sekret polega chyba na tym, aby przyzwyczajać dziecko do jego smaku jak najwcześniej i traktować je jak każde inne warzywo. A że warto jeść szpinak, o tym przekonywałam już wcześniej (Zobacz: Przepis na sałatkę z ziemniaków i szpinaku)
Makaron ze szpinakiem to kolejna propozycja na zdrowy, błyskawiczny obiad. Ja, oprócz oliwek, dodaję do szpinaku gorgonzolę, ale można ją spokojnie pominąć lub zastąpić innym serem.
Makaron ze szpinakiem – przepis
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub kilka garści świeżego
- 1 łyżka masła klarowanego
- ok. 250 g makaronu
- oliwki - czarne lub zielone, według uznania
- 1 ząbek czosnku
- ser gorgonzola - według uznania
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy łyżkę masła klarowanego oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone oliwki.
Szpinak przekładamy na makaron, posypujemy serem. I gotowe, makaron ze szpinakiem – przepis jest pożywny, zdrowy i... pyszny!