Eko pyszności

Makaron ze szpinakiem – przepis

Szpinak... uwielbiam, chociaż to warzywo nie ma zbyt dobrej opinii wśród dzieci. Z drugiej jednak strony, znam maluchy, które z apatytem pałaszują "klusecki ze spinackiem" i nie są z tego powodu nieszczęśliwe. Dlatego dzisiaj przepis na makaron ze szpinakiem!


Sekret polega chyba na tym, aby przyzwyczajać dziecko do jego smaku jak najwcześniej i traktować je jak każde inne warzywo. A że warto jeść szpinak, o tym przekonywałam już wcześniej (Zobacz: Przepis na sałatkę z ziemniaków i szpinaku)
Makaron ze szpinakiem to kolejna propozycja na zdrowy, błyskawiczny obiad. Ja, oprócz oliwek, dodaję do szpinaku gorgonzolę, ale można ją spokojnie pominąć lub zastąpić innym serem.

 

Makaron ze szpinakiem – przepis
 

Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku lub kilka garści świeżego
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • ok. 250 g makaronu 
  • oliwki - czarne lub zielone, według uznania
  • 1 ząbek czosnku
  • ser gorgonzola - według uznania
  • sól, pieprz do smaku
     

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Szpinak rozmrażamy na patelni, dodajemy łyżkę masła klarowanego oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojone oliwki. 
Szpinak przekładamy na makaron, posypujemy serem. I gotowe, makaron ze szpinakiem – przepis jest pożywny, zdrowy i... pyszny!

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję