Lubię gotować i lubię jeść. Lubię spędzać długie godziny w kuchni, przygotowując dwudaniowe obiady z deserem. Lubię lepić pierogi, przez pół godziny wyrabiać ciasto. Lubię potrawy pracochłonne, z których potem jestem dumna.
Czasem jednak... Czasem mam ochotę po prostu zjeść coś zdrowego, na ciepło, co przygotuję błyskawicznie, w 15 minut. A jako iż gotowce z torebek i słoików omijam szerokim łukiem, tak danie to uważam za idealne na takie właśnie okazje.
Sałatkę ze szpinaku i ziemniaków polecam wszystkim zabieganym mamom, które w tygodniu nie mają czasu na długie stanie przy kuchence, a jednocześnie dbają o zdrową dietę swoich dzieci. Żelazo, cynk, kwas foliowy, witaminy z grupy B – wszystko jest.
A zatem... smacznego!
Sałatka ze szpinaku i ziemniaków
Składniki:
- 4-5 średnich ziemniaków
- 150 g liści szpinaku
- 1/3 szklanki pestek słonecznika
- 1/3 szklanki
- 2 niewielkie ząbki czosnku
- masło
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, gotujemy w osolonej wodzie, aż staną się miękkie. Czosnek lekko podsmażamy na maśle, dodajemy szpinak, dusimy. Gdy będziemy miękki, przekładamy do miseczki, na patelni zaś prażymy ziarna słonecznika i dyni, pilnując, żeby się nie przypaliły, gdyż wtedy staną się gorzkie. Szpinak, ziemniaki, ziarna dyni i słonecznika mieszamy, na koniec lekko skrapiając oliwą z oliwek.