Eko pyszności

Przepis na pizzę na pełnoziarnistym spodzie "po grecku"

Tak jak nie znam dzieci, które nie lubiłyby naleśników, tam trudno mi wyobrazić sobie, że istnieje dziecko, które nie lubiłoby pizzy. Wbrew pozorom, pizza wcale nie musi być kaloryczna i niezdrowa. Sekretem jest ciasto przygotowane z pełnoziarnistej mąki i dodatki. Sprawdźcie nasz przepis na pizzę!

 

Nie używamy w nim salami i boczku. Rezygnujemy z tłustego sera, który w pizzeriach na ogół nie jest najwyższej jakości. Nie polewamy pizzy sosem, który ja osobiście najdłużej czuję w żołądku. Co w zamian? Pomidorki zerwane na działce, rukola, ser mozzarella, oliwki i oliwa czosnkowa, którą można zrobić samodzielnie.
Przygotowanie pizzy jest także świetną okazją do wspólnego gotowania: już maluchy mogą porozkładać składniki na spodzie, nieco starszym dzieciom zaś sprawi frajdę rozciąganie ciasta na blasze.
A zatem... smacznego i bawcie się dobrze! :)

 

Przepis na pizzę na pełnoziarnistym spodzie "po grecku"
 

Składniki na ciasto:

  • 250 g pełnoziarnistej mąki (można użyć pół na pół z żytnią)
  • 15 g drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka oliwy z oliwek
     

Dodatki do pizzy:

  • kula mozzarelli
  • rukola
  • oliwki bez pestek
  • koncentrat pomidorowy
  • pomidorki koktajlowe
  • Oliwa czosnkowa:
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2-3 ząbki czosnku
     

Przygotowanie: 

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości ciepłej wody, dodajemy 3 łyżki mąki - zaczyn powinien  mieć konsystencję gęstej śmietany. Po wyrobieniu, odstawiamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce. 
Do wyrośniętego zaczynu dodajemy resztę mąki i wody, sól oraz oliwę z oliwek, wyrabiamy ciasto, aż będzie elastyczne. W razie potrzeby można dosypać mąki. Gotowe ponownie odstawiamy do wyrośnięcia, na ok. godzinę. Po tym czasie wykładamy je na blachę, smarujemy koncentratem pomidorowym, rozkładamy dodatki. 
Przed włożeniem pizzy do piekarnika, rozgrzewamy go do 250 stopni, po czym zmniejszamy do ok. 200 stopni. Pizzę pieczemy ok. 15 minut.

Oliwa czosnkowa: do oliwy z oliwek dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, przelewamy do słoika i odstawiamy na 24 godziny. Oliwa świetnie sprawdza się jako dodatek do pizzy i sałatek.
 

Pizza gotowa – zdrowa i pyszna!

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję