Mimo to, upieram się, że raz na jakiś czas warto upiec pieczywo samodzielnie, z jednego podstawowego powodu: wiemy, co się w nim znajduje. Naturalne, samodzielnie upieczone pieczywo smakuje najlepiej!
Istnieje wiele przepisów, które maja w swoim składzie zakwas – i takie, zdaniem specjalistów jest najzdrowsze. Ja jednak dziś chciałabym zaproponować coś dla piekarzy – amatorów: proste bułki z ziarnami słonecznika i siemieniem lnianym. Samo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, ciasto łatwo się wyrabia, a bułki orkiszowe zawsze wychodzą.
A zatem... smacznego! :)
Przepis na bułki orkiszowe ze słonecznikiem i siemieniem lnianym
Składniki:
- 1 szklanka mąki orkiszowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 10 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 3/4 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 3 łyżki słonecznika
Przygotowanie:
Mąki mieszamy z solą. Do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżkę ciepłej wody, mieszamy, dodajemy do mąki, następnie powoli dodajemy wodę i olej. Zagniatamy ciasto. Do wyrobionego dodajemy siemię lniane i słonecznik. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia, po czym z ciasta formujemy ok. 6 bułeczek. Można odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia - ale nie trzeba: czasem pomijam ten etap. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim bułki orkiszowe i wstawiamy do rozgrzanego do ok 230 stopni piekarnika, po czym zmniejszamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 - 20 minut, do zarumienienia.