Eko pyszności

Przepis na bułki orkiszowe ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

Ostrzegam: Ci, którzy pierwszy raz zdecydują się samodzielnie upiec chleb czy bułki, mogą się rozczarować. Dlaczego? Bo chleb pieczony w domu po prostu wygląda i smakuje inaczej niż ten przyniesiony z piekarni. Zapraszamy do wspólnego pieczenia, dzisiaj przepis na bułki orkiszowe.


Mimo to, upieram się, że raz na jakiś czas warto upiec pieczywo samodzielnie, z jednego podstawowego powodu: wiemy, co się w nim znajduje. Naturalne, samodzielnie upieczone pieczywo smakuje najlepiej!
Istnieje wiele przepisów, które maja w swoim składzie zakwas – i takie, zdaniem specjalistów jest najzdrowsze. Ja jednak dziś chciałabym zaproponować coś dla piekarzy – amatorów: proste bułki z ziarnami słonecznika i siemieniem lnianym. Samo przygotowanie zajmuje niewiele czasu, ciasto łatwo się wyrabia, a bułki orkiszowe zawsze wychodzą. 
A zatem... smacznego! :)


Przepis na bułki orkiszowe ze słonecznikiem i siemieniem lnianym

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 10 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 3 łyżki słonecznika

 

Przygotowanie:

Mąki mieszamy z solą. Do rozkruszonych drożdży dodajemy łyżkę ciepłej wody, mieszamy, dodajemy do mąki, następnie powoli dodajemy wodę i olej. Zagniatamy ciasto. Do wyrobionego dodajemy siemię lniane i słonecznik. Odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia, po czym z ciasta formujemy ok. 6 bułeczek. Można odstawić na kolejne 30 minut do wyrośnięcia - ale nie trzeba: czasem pomijam ten etap. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na nim bułki orkiszowe i wstawiamy do rozgrzanego do ok 230 stopni piekarnika, po czym zmniejszamy do 180 stopni. Pieczemy ok. 15 - 20 minut, do zarumienienia. 
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję