Eko pyszności

Hummus z ciecierzycy – smak orientu

Nie przepadam za kuchnią orientalną. Owszem, zachwycają mnie kolory indyjskich potraw i przypraw, obco brzmiące arabskie nazwy intrygują, ale, no cóż, kubki smakowe wiedzą swoje i nie mogą przekonać się do kminku czy kurkumy. Hummus jest wyjątkiem, dlatego zapraszam po przepis!


Przede wszystkim ta pochodząca z Libanu pasta, nie wymaga zbyt dużej ilości dodatków: ząbek czosnku, sok z cytryny, sól i pieprz wystarczą. To dzięki niej wprowadziłam do swojej kuchni ciecierzycę, którą wcześniej omijałam na sklepowych półkach szerokim łukiem.

O ciecierzycy zaś Bożena Żak-Cyran, w swojej książce "Odnowa na talerzu" pisze tak: 
Ciecierzyca (lub cieciorka) – inaczej groch włoski, twardy i spoisty, podobny do orzecha, ma na jednym końcu małą plamkę. Zawiera sporo minerałów, m.in. żelazo i wapń oraz witaminy z grupy B i A. Wzmacnia układ trawienny, śledzionę i żołądek. (...) najlepiej gotować z kawałkiem glonu kombu, który przeciwdziała wzdęciom. 

 

Stwierdzenie, że dzieci od początku należy oswajać z nowymi smakami i potrawami nie jest żadnym odkryciem, dlatego warto wprowadzić hummus do ich diety, jako alternatywę dla pasztetów czy sklepowych past do kanapek, w których często głównym składnikiem jest szkodliwa chemia.
Hummus przygotowuje się błyskawicznie, wcześniej jednak należy zamoczyć ciecierzycę, na ok. 10-12 godzin. A rano, z ciemnym pieczywem, smakuje wybornie!
 

Hummus z ciecierzycy – przepis

 

Składniki:

  • szklanka namoczonej ciecierzycy
  • 3 łyżki zmielonego, niełuskanego sezamu
  • sok z połowy cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • żabek czosnku
  • sól, pieprz


Przygotowanie:

Ciecierzycę moczymy 10-12 godzin, co jakiś czas zmieniając wodę, następnie gotujemy, aż zmięknie. Następnie miksujemy ją ze zmielonym sezamem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny, drobno pokrojonym czosnkiem i przyprawami na gładką masę. Hummus gotowy!
 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję