Przy gotowaniu zup latem mam trzy zależne zasady, których się trzymam:
Po pierwsze: żadnej chemii! Konsekwentnie unikam wszelkich przypraw typu vegeta, które zawierają mnóstwo soli, polepszaczy smaku (glutaminian monosodowy), a zawartość suszonych warzyw stanowi mniej niż 10 proc.ich składu. Świeże warzywa mają na tyle wyrazisty smak, że nie ma sensu poprawiać natury.
Po drugie: latem nie dodaję do zup mięsa. Dzięki temu mają one mniej kalorii i mniej tłuszczu, a poza tym, jak już pisałam, smak młodych warzyw nie potrzebuje dodatków.
Po trzecie: kiedy tylko mogę, używam świeżych ziół. Koperek, bazylia, tymianek – latem można je bez problemu kupić lub wyhodować samodzielnie. Te suszone zostawiam na zimę.
Zupa kalafiorowa z koperkiem i płatkami owsianymi
Składniki:
- dorodny kalafior
- ok. 4 niewielkie marchewki
- ok. 2 niewielkich pietruszek
- pół niewielkiego selera
- ok. pół szklanki płatków owsianych
- pęczek koperku
- sól do smaku
Przygotowanie:
W ok. 1,5 litra wody gotujemy rozdrobnionego na różyczki kalafiora, z pokrojoną w kostkę marchewką, pietruszka i selerem. Kiedy warzywa zmiękną, zestawiamy zupę z ognia, lekko przestudzamy i miksujemy, do uzyskania bardziej gęstej konsystencji (ja zawsze część warzyw zostawiam niezmiksowanych). Dodajemy płatki owsiane oraz sól do smaku. Już na talerzu, obficie posypujemy koperkiem.
Zupa kalafiorowa gotowa!