Takie ciasta uwielbiam i mogę je jeść bez końca. Lekkie, ale wilgotne, o intrygującym smaku, ale też przygotowuje się je błyskawicznie, słodkie, ale nie za słodkie. A przewagę nad ciastami kupionymi w cukierni to ciasto ma taką, że dokładnie wiem, co się w nim znajduje i gdzie tylko się dało, niezdrowe składniki zamieniłam na ich bardziej przyjazny zdrowiu i sylwetce odpowiednik.
Przepis na ciasto bananowe z karobem
Składniki:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki pełnoziarnistej
- 150 g masła
- 250 g drobnego brązowego cukru
- 2 jaja
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia eko
- 3-4 łyżki karobu
- 1 łyżeczka soli
- 4 dojrzałe banany
Przygotowanie:
Masło i cukier ucieramy na gładką masę, dodajemy jajka, mieszamy. W misce łączymy wszystkie suche składniki, powoli dodajemy je do masy jajecznej. Kiedy ciasto jest gładkie, dodajemy rozgniecione widelcem banany. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem blachy, pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka).