No i miałam jeszcze napisać, że jej ogromną zaletą jest to, iż owsianka codziennie może być inna, w zależności od dodatków. Owsiankę można przyrządzić z sezonowymi owocami (truskawki, jagody, maliny), z jabłkiem, bananem, pomarańczą, z owocami suszonymi, pestkami dyni, słonecznika, z żurawiną, z odrobiną karobu, a dosłodzona miodem smakuje bosko.
Przepis na owsiankę
Składniki:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 2 szklanki mleka z amarantusa lub 2 szklanki wody
- 1 miękki banan
- garść suszonej żurawiny
- łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Płatki owsiane zalewamy mlekiem lub woda, gotujemy na wolnym ogniu wraz z rozgniecionym na papkę bananem. Mieszamy, gdyż owsianka łatwo się przypala! Gotową nakładamy na talerz, posypujemy żurawiną, dosładzamy miodem.
I gotowe – już wiecie, jak zrobić owsiankę – pyszną i zdrową! :)