Eko pyszności

Jak zrobić owsiankę?

Generalnie post miał być o owsiance. O tym, że jest to danie niesłusznie zapomniane. Że przecież śniadanie jest najważniejszym posiłkiem i trzeba zadbać o to, żeby było wartościowe. Że owsianka to świetna alternatywa dla porannych kanapek. Że robi się ją błyskawicznie – a rano czas jest przecież rzeczą istotną. I że warto przyzwyczajać dzieci do jej smaku, gdyż niewiele rzeczy lepiej nadaje się na śniadanie. Sprawdźcie sami!


No i miałam jeszcze napisać, że jej ogromną zaletą jest to, iż owsianka codziennie może być inna, w zależności od dodatków. Owsiankę można przyrządzić z sezonowymi owocami (truskawki, jagody, maliny), z jabłkiem, bananem, pomarańczą, z owocami suszonymi, pestkami dyni, słonecznika, z żurawiną, z odrobiną karobu, a dosłodzona miodem smakuje bosko.

 

Przepis na owsiankę

 

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 2 szklanki mleka z amarantusa lub 2 szklanki wody
  • 1 miękki banan
  • garść suszonej żurawiny
  • łyżeczka miodu

 

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy mlekiem lub woda, gotujemy na wolnym ogniu wraz z rozgniecionym na papkę bananem. Mieszamy, gdyż owsianka łatwo się przypala! Gotową nakładamy na talerz, posypujemy żurawiną, dosładzamy miodem.

 

I gotowe – już wiecie, jak zrobić owsiankę – pyszną i zdrową! :)

 

Autor Z wykształcenia polonistka i dziennikarka, z zamiłowania czytelniczka, kucharka, projektantka biżuterii, zafascynowana rękodziełem. Optymistka, której szklanka jest zawsze do połowy pełna. Autorka bloga literackiego.
Podoba Ci się ten artykuł? Dołącz do społeczności rodziców i bądź na bieżąco!
Używamy plików cookies (ang.ciasteczka), by ułatwić korzystanie z serwisu tatento.pl i miejscaprzyjaznedzieciom.pl. Jeśli nie życzysz sobie, aby pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku, zmień ustawienia swojej przeglądarki.
akceptuję